VERSTOPPING (OBSTIPATIE) BEHANDELEN BIJ HOND, KAT EN CAVIA


Heeft uw huisdier moeite met zijn ontlasting? Heeft uw huisdier soms een paar dagen geen ontlasting? Moet uw huisdier erg persen? Is de ontlasting erg hard? Dit zijn kenmerken van een verstopping (obstipatie).

Voeding als oorzaak?

Uw hond of kat heeft genoeg ballaststoffen nodig, dit zijn onverteerbare bestanddelen van het voedsel, die niet door het lichaam opgenomen worden, maar evengoed een belangrijke taak hebben. Ze absorberen water en zwellen daardoor op. Het volume van de voedingsbrij wordt hierdoor groter en stimuleert op deze manier de darmbewegingen (darmperistaltiek). Hoewel katten pure vleeseters zijn en vlees geen ballaststoffen bevat, krijgen ze in de natuur door hun natuurlijke prooi (muizen en vogels) altijd ballaststoffen naar binnen. Ook honden krijgen in het wild door de maaginhoud van hun prooi ballaststoffen naar binnen (gras, besjes, kruiden).

Voor een goede werking van de ballaststoffen moet er ook voldoende vocht opgenomen worden, want anders worden deze een droge klomp in de darm, die nog meer verstopping veroorzaakt! Wanneer uw dier niet genoeg drinkt, kunt u proberen lauw water te geven, sommige dieren vinden dat lekkerder. Of u kunt bv. een scheutje slagroom door het water doen. Sommige dieren drinken liever stromend water uit de kraan of uit een waterbronnetje (die zijn er al speciaal voor dieren).
Vooral voor katten is droogvoer niet ongevaarlijk, want ze zijn oorspronkelijk woestijndieren en kunnen hun urine zeer sterk concentreren. Daarom neigen ze ertoe, veel te weinig te drinken. Daardoor kan het droogvoer niet opzwellen en zo een verstopping veroorzaken (evenals andere ziekten zoals bv. urinegruis en -stenen; hier adviseren wij onze Eurologist formule. Wij adviseren over het algemeen om ook rauw vlees te geven.

Een voedingsomstelling kan eveneens verstopping veroorzaken, bv. wanneer uw dier wittebrood of witte rijst i.p.v. bruinbrood of bruine rijst gegeten heeft. Ook in de vakantie is het het beste, wanneer u het normale voer voor uw dier meeneemt. Ook (grote) botten kunnen verstopping veroorzaken; dit gaat vaak samen met kruimelige, harde, witte of lichtgekleurde ontlasting.

Factoren van buitenaf?

Voor een goede ontlasting is ook voldoende beweging belangrijk. Zieke en oudere dieren bewegen zich vaak niet meer zo veel en de darm wordt niet genoeg geprikkeld. Sommige dieren hebben geen ontlasting wanneer ze gestrest zijn, b.v. in een vreemde omgeving. In dit geval adviseren wij onze Destress formule.

Er zijn katten, die niet op een reeds gebruikte kattenbak gaan, ze knijpen liever hun billetjes bij elkaar en ook zo kan een verstopping ontstaan. Zorgt u dus altijd voor een schone kattenbak of zet u er een paar neer! Dieren met een lange vacht moeten dagelijks gekamd worden, zo verhindert u dat ze teveel haren doorslikken bij het poetsen. Want ook een haarbal kan verstopping veroorzaken.

Tengevolge van medicijn gebruik?

Sommige medicijnen veroorzaken als bijwerking een verstopping. Bespreekt u met uw dierenarts of de medicijnen veranderd kunnen worden of dat u natuurlijkere alternatieven kunt inzetten.

Tengevolge van een ziekten?

Ook bepaalde ziekten kunnen een verstopping veroorzaken, b.v. een hypothyreose (te langzaam werkende schildklier). In dit geval kunt u het beste onze tekst over hypothyreose lezen. Andere ziekten die eventueel een verstopping kunnen veroorzaken, zijn bijv. darmtumoren, stofwisselingsstoornissen, neurologische ziekten van de darm, prostaatvergroting of rug- resp. herniaproblemen. Dit kunt u het beste eerst door uw dierenarts laten onderzoeken. Bij prostaatklachten hebben we goede resultaten met de Huang formule bereikt.

Bij rug- en herniaproblemen kunt u het beste bij de volgende teksten verder lezen:

Wanneer andere ziekten konden worden uitgesloten en u geen verbetering met meer water, ballaststoffen en beweging bereikt, adviseren wij om Laxiersalz te geven. Ons Laxiersalz heft de verstopping zeer effectief op, de ontlasting wordt op natuurlijke wijze weer op gang gebracht. Laxiersalz heeft geen bijwerkingen. De darm van uw huisdier wordt door Laxiersalz ook niet "lui" en went er niet aan, zoals dat bij de gebruikelijke laxeermiddelen het geval is.



KLANTENREACTIES LAXIERSALZ (scrollen naar beneden)