ALLERGIE IS EEN LASTIGE EN VERVELENDE AANDOENING, ZEKER ALS DIE SAMEN GAAT MET JEUK OF EEN HUIDAANDOENING.

In de praktijk is jeuk erger als pijn. Omdat jeuk continue aanwezig is, vindt uw dier amper rust.

Bij allergie reageert het afweersysteem abnormaal op stoffen van buiten het lichaam. Het afweersysteem is bedoeld om elementen die niet in het lichaam horen, ziektekiemen, op te ruimen. Bij een allergie reageert het lichaam op bijvoorbeeld voedingsstoffen of stuifmeel. Daartegen hoort zo'n reactie niet op te treden. De onterechte afweerreactie van het lichaam uit zich in klachten. Eczeem met jeuk is daar een van.
De eenvoudigste oplossing is het vermijden van contact met hetgeen de reactie uitlokte. Maar zo simpel is dat meestal niet, omdat die oorzaak niet te vinden is, of misschien wel tot de dagelijkse leefsfeer behoort die niet vermeden kan worden.

De reguliere geneeskunde zet bij dit ziektebeeld meestal antibiotica in, al dan niet in combinatie met corticosteroïden (prednison). De aandoening zelf wordt daardoor lang niet altijd genezen. Meestal is er wel even een weldadig effect: het onderdrukken van de jeuk. Maar dat is symptoombestrijding. In dat geval komt de jeuk na afloop van de kuur weer terug, en soms nog heftiger dan voorheen.

Waarop kunt u letten als u vermoedt dat uw kat/ hond een huidallergie (jeuk) heeft?

 • Ontstekingsreacties van de huid (met name aan kop, rond ogen, oren en de mond, die verergeren door krabben.)
 • Ontstoken plekken aan/ onder de voeten, waarbij de kriebel wordt verdreven door likken en bijten, daardoor worden de tenen kaal
 • Algemene huidontsteking, met een donkere verkleuring en verdikking van de huid, in de oksels, de liezen en het halsgebied.
 • Kale plekken als gevolg van overmatig likken
 • Droog eczeem (rozige droge huid met korsten en eventueel met jeuk)
 • Nat eczeem (rozige huid, bedekt met kleine blaasjes eventueel met ernstige jeuk)
 • Netelroos (roze tot rode, gewelfde en duidelijk afgetekende vlekjes, meestal met ernstige jeuk)
 • Bij honden: irritatie van de huid rond de ogen, rond de bek en aan de onderste helft van de poten. De hond gaat bijten aan de tenen. In sommige gevallen heeft de hond een algemene huidontsteking. Deze is te herkennen aan een donkere verkleuring en verdikking van de huid in de oksels, de liezen en het halsgebied
 • Bij de kat is vaak de hele lichaamshuid aangetast, maar soms beperkt tot de kop. Dat een kat jeuk heeft hoeft niet altijd goed zichtbaar te zijn voor de eigenaar. Als er sprake is van kale plekken zonder dat te zien is dat de huid is aangetast, kunnen indirecte tekenen van jeuk en bovenmatig likken zijn: braken van haarballen, haren in de ontlasting, haren tussen de tanden of haarplukjes in de mand.
 • Gedragsverandering tengevolge van de jeuk. Door de enorme jeuk kan het gedrag van uw huisdier veranderen. Heftige jeuk is ongeveer het ergste wat uw huisdier kan overkomen. Ook een mens die continu jeuk heeft, wordt hier op termijn gestoord van
 • De jeuk kan seizoensgebonden zijn
 • Jeuk is niet altijd goed zichtbaar voor de eigenaar. Soms zijn er wel kale plekken, maar is de huid niet aangetast. De kale plekken ontstaan door likken. U kunt dan letten op: het braken van haarballen, haar in de ontlasting van uw huisdier, haar tussen de tanden of plukjes haar in de mand.


KLANTENREACTIES XIE TANG (scrollen naar beneden)