EEN TABLET/ POEDER, HOE GEEF IK DIE AAN MIJN HUISDIER?

Een tablet geven kan soms erg lastig zijn. Bij de meeste honden valt dit wel mee, maar er zijn katten die tegen stribbelen.

Hieronder een aantal methoden om een tablet toe te dienen. U kunt uw dier als pup/ kitten hier al aan wennen. Na het borstelen het bekje open te maken, uw vinger op zijn tongetje leggen en daarna als beloning een snoepje op de tong leggen. Hier zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Tablet. Het allereenvoudigste is, de tablet in een stukje vlees(lekkers) te verstoppen. De eerste keer 's morgens geven voordat uw dier zijn eten krijgt. Zijn "honger" is dan het grootste.

Tablet. De tablet verpulveren, dit lukt meestal goed met een vijzel, tabletvergruizer (is verkrijgbaar bij uw apotheek), tussen twee eetlepels of met een deegroller. U kunt beginnen door de poeder handmatig te mengen met zijn voedsel, b.v. verse vis/ vlees. Accepteert uw hond/ kat dit niet, dan kunt U nog gebruik maken van een keukenblender. Stop verse vis/ vlees in de keukenblender, haksel de vis/ vlees en voeg dan de poeder van de tablet toe aan in de keukenblender. Laat vervolgens de keukenblender de poeder homogeen door de verse vis/ vlees mengen. Uw hond/ kat eet het dan bijna altijd op. Lukt het dan nog niet, dan kunt U het voedsel iets verwarmen. Hierdoor wordt de smaak/ geur van het voedsel sterker dan het poeder. Hierdoor heeft uw dier niet door dat het voedsel de poeder bevat. Speciaal bij katten wordt de poeder ook wel eens gemengd met een beetje vitamine/ haarbal pasta. Deze wordt vervolgens op een voorpootje aangebracht. Vervolgens zal uw kat zijn pootje gaan schoonlikken.

Tablet. Leg de palm van uw (rechter)hand plat op de snuit van uw dier met aan de ene zijde de duim en aan de andere zijde de wijsvinger. Druk nu onder tegen de boven tanden aan met deze duim en wijsvinger. Als u gelijktijdig het hoofd een beetje achterover houdt, dan ontspant de onderkaak, waardoor deze een beetje open zakt. Gebruik nu uw middelvinger van uw andere hand om de onderkaak een beetje open te duwen. U heeft de tablet tussen de duim en wijsvinger van uw (linker)hand vast en legt hem midden achterop de tong. Sluit de bek en strijk zachtjes over de keel, zodat je een slikreflex opwekt. Hierdoor gaat hij slikken. De bek niet openen, alleen als uw dier zijn tong na een slikreflex naar buiten wil doen. Op dit moment is het doorgeslikt. Als U de bek te vroeg opent, zit de tablet nog in zijn bek. Stribbelt uw dier te erg tegen, wikkel hem dan eerst stevig in een doek.

Tabletten. Tablet oplossen in een vloeistof(water). Met een plastic injectiespuit (zonder naald) moet je proberen aan de zijkant van zijn bekje de vloeistof naar binnen te krijgen. Ga voorzichtig en rustig te werk, want het is niet de bedoeling dat ze zich verslikken! Ongetwijfeld zal hij tegenstribbelen. Ter bescherming van jezelf, kunt je hem bij deze behandeling in een doek wikkelen. Houdt zijn hoofd achterover en sper met je vingers zijn bek open, zodat je het puntje van de injectiespuit tussen zijn tanden kunt duwen.

Tabletten. Met een pillenschieter, is verkrijgbaar in dierenzaak of bij uw dierenarts. Hierna altijd een beetje water geven met een plastic spuitje.

Poeder. U kunt beginnen door de poeder handmatig te mengen met zijn voedsel, b.v. verse vis/ vlees. Accepteert uw hond/ kat dit niet, dan kunt U nog gebruik maken van een keukenblender. Stop verse vis/ vlees in de keukenblender, haksel de vis/ vlees en voeg dan de poeder van de tablet toe aan in de keukenblender. Laat vervolgens de keukenblender de poeder homogeen door de verse vis/ vlees mengen. Uw hond/ kat eet het dan bijna altijd op. Lukt het dan nog niet, dan kunt U het voedsel iets verwarmen. Hierdoor wordt de smaak/ geur van het voedsel sterker dan het poeder. Hierdoor heeft uw dier niet door dat het voedsel de poeder bevat. Speciaal bij katten wordt de poeder ook wel eens gemengd met een beetje vitamine/ haarbal pasta. Deze wordt vervolgens op een voorpootje aangebracht. Vervolgens zal uw kat zijn pootje gaan schoonlikken.

Poeder. Hiervan kunt U capsules van laten maken bij uw lokale apotheker. U kunt aan de apotheker aangeven hoeveel gram een capsule moet bevatten, b.v. 0,5 gram per capsule. De kosten zijn meestal gering.

Veel succes.

Robert Smiesing