Oorsprong van het bedrijf

Al sinds 1998 zijn we actief met Chinese kruiden voor honden, katten en cavia's.

In dat jaar vertoonde een van onze honden, een jonge reu, ongewenst gedrag. Vanaf zijn puppytijd was hij op mij overgekomen als een gespleten persoonlijkheid: het ene moment overheersend, het andere onderdanig, soms angstig. Toen hij volwassen werd, was hij af en toe zelfs bedreigend. Nadat hij het traject van gedragstrainingen, daarna gedragsbegeleiding door een etholoog, had doorlopen, was de eindconclusie: helaas is hier niets aan te doen, deze hond is gevaarlijk. In laten slapen dus. Dat ging me te ver, dat kon ik niet accepteren. Zo begon, uit pure wanhoop, mijn speurtocht in het "alternatieve circuit". Van homeopathie wist ik inmiddels aardig wat af, maar die bood helaas niet waarnaar ik op zoek was. Dus zocht ik verder. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een traditioneel Chinees geneeskundige die werkte met kruiden. Zijn therapie, in combinatie met vriendelijke training, had een fantastisch effect. Na zes maanden was de hond geestelijk in balans. Zijn extreme, soms gevaarlijke, gedrag behoorde daarmee tot het verleden.

Dat resultaat maakte me zo enthousiast, dat ik meer van deze traditie wilde weten. De geneeskundige wilde mijn leermeester worden. Zo kreeg ik de bijzondere kans mij serieus in de traditionele Chinese kruidenleer te verdiepen. Het succes van de therapie bij onze eigen hond bleef niet onopgemerkt. Vrienden en kennissen vroegen of er niet ook zoiets zou bestaan voor chronische aandoeningen van hun dieren. Mijn speurtocht, samen met de traditioneel Chinees geneeskundige, naar formules voor deze dieren, resulteerde in steeds meer oplossingen. Daar kwamen dan weer nieuwe eigenaars met dieren met chronische aandoeningen op af. In dit stadium was het een gepassioneerd beoefende hobby van me geworden: steeds nieuwe Chinese kruidenformules uittesten en toepassen.

Helaas overleed toen plotseling de geneeskundige. Hiermee verloor ik niet alleen een leermeester en specialist, maar ook mijn coach, want hij had me steeds gestimuleerd om door te gaan. Maar hoe ga je door op dit gebied, zonder deskundige mentor? Dat viel niet mee. Uiteindelijk is het me gelukt contacten op te bouwen met kruidenartsen in China. Dat vergde echter flinke investeringen. Mijn activiteit nam daardoor een omvang aan die de hobbysfeer oversteeg. Zo kwam het dat ik het adviseren over en verkopen van kruidenformules bedrijfsmatig ben gaan opzetten. Een professional op geneeskundig gebied ben ik niet, maar als ik vragen heb en meer wil weten kan ik een beroep doen op praktiserende dierenartsen. Zelf heb ik veel ervaringskennis vergaard over kruidenleer. Daarmee heb ik de afgelopen jaren veel huisdieren, en daarmee ook hun eigenaars, kunnen helpen. Met normale middelen uit de reguliere diergeneeskunde konden deze dieren niet meer geholpen worden, of de eigenaars waren, bij langdurig gebruik, beducht voor bijwerkingen.

Het enorme succes en de grote vraag hebben me gestimuleerd voor dieren speciale formules te gaan ontwikkelen. De afgelopen jaren is dat, in samenwerking met de Chinese kruidenartsen, gelukt. De namen van deze eigen formules zijn vastgelegd bij het merkenbureau in Den Haag. De kruiden importeren wij uit China. Bij de aankoop ervan voldoen we aan de CITES reglementering: internationale bepalingen die tot doel hebben te voorkomen dat de handel in flora en fauna het voortbestaan van planten- en dierensoorten bedreigt. Bij de productie van onze formules hanteren we alle eisen van de internationale normering inzake GMP (Good Manufacturing Practice): grondstoffen en eindproduct worden gecontroleerd en het productieproces verloopt via een bereidingsprotocol. De kruiden bevatten dus gegarandeerd geen verontreinigingen (geen sulfaat, restanten ethanol, arsenicum, cadmium, lood, chloraat, organische fosfaat, zware metalen, residu van pesticiden, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S.aureus), Escherichia coli (E.coli), stafylokokken, aflatoxines en salmonella). De tabletten worden vervaardigd bij een toonaangevend bedrijf in Nederland, onder toezicht van een apotheker. Ongewenste en onnodige vulstoffen blijven achterwege.

Door de GMP kunnen we garanderen dat de tabletten in alle opzichten zuiver zijn.

Inmiddels is het meer dan 20 jaar geleden dat we Chinese kruiden voor onze eigen hond hebben ingezet. Het mirakel van die ene gezonde hond was het begin. Nu staat er een heel bedrijf. De Chinese kruidenartsen, apothekers en toeleveranciers die met ons samenwerken, en vooral alle klanten, die net als wij zo gelukkig zijn met het effect van de kruiden op de dieren, wil ik bedanken voor de steun die ik afgelopen jaren heb gekregen om ons bedrijf mogelijk te maken.

Robert Smiesing