HOTSPOT

Hotspot bij hond, kat, cavia en overige huisdieren

Een hotspot of pyotraumatische dermatitis is een locale huidontsteking die door het dier zelf veroorzaakt worden. Dit komt door likken, bijten of krabben. Een hotspot kan in zeer korte tijd ontstaan en breid zich over het algemeen snel uit.

Hotspot is een Engels woord. Letterlijk vertaald betekent dit "hete plek".

De medische term voor een hotspot is "pyotraumatische dermatitis". Een dermatitis is een huidontsteking, pyo betekent dat deze ettert en het woord traumatisch geeft aan dat het door verwonding is ontstaan.

Hotspots komen over het algemeen vooral voor bij honden en vrij zelden bij katten en ander huisdieren.

Oorzaken hotspot

Een hotspot kan ontstaan als de huid al wat geÔrriteerd is door een vlooien- of tekenbeet of een ander klein wondje. Door de irritatie begint het dier op dit plekje te bijten, te likken of te krabben. Hierdoor kan het wondje niet rustig genezen. Sommige dieren krabben net zolang totdat de plek bloeden gaat.

Honden met een dikke ondervacht hebben meer kans op hotspots als andere.

Twee soorten hotspot

Er bestaat twee soorten hotspot. De oppervlakkige hotspot en de diepe hotspot.

Bij de oppervlakkige hotspot staat de jeuk op de voorgrond. Binnen een dag ontstaat een vrijwel kale, vochtige plek met een rode rand erom heen. De plek is duidelijk afgegrensd van de omliggende huid. De haren die om deze plek heen groeien, zijn vaak aan de plek vastgekleefd. De plek kan slechts 1 cm groot zijn, maar ook 5 cm of nog groter worden! Wanneer u de plek aanraakt, is deze normaal gesproken niet pijnlijk. BacteriŽn zijn niet de oorzaak van het ontstaan van deze plek, maar bacteriŽn voelen zich natuurlijk wel erg prettig in zo'n open wond. Een hotspot moet dan ook zo snel mogelijk behandeld worden, anders ontstaat er ook nog een bacteriŽle infectie.

Bij een diepe hotspot staat pijn op de voorgrond. Er is een bacteriŽle infectie van de haarzakjes ontstaan. Deze kan zich steeds verder in de omgeving uitbreiden. Bij een diepe hotspot is er geen jeuk. Omdat de plek pijnlijk is, laten de honden deze meestal met rust. De diepe hotspot is niet duidelijk zichtbaar van de omliggende huid afgegrensd. Vaak wordt na scheren waargenomen dat de huid is aangedaan; deze is hard, verdikt u er zijn open en etterende plekken, evenals korsten en puisten te zien.

Voorkomen van een hotspot

Als uw dier vaker hotpots heeft, dan moet u proberen de oorzaak voor de hotspots te ontdekken.

Wanneer de hotspots elke keer na vlooienbeten ontstaan, dan is een goede vlooienbestrijding natuurlijk van belang.

Als er ontstekingen in het lichaam zijn, dan moeten deze natuurlijk ook behandeld worden. Als de hotspots steeds weer terugkomen, dan kan allergie een mogelijke oorzaak zijn. Dit kan bijvoorbeeld een voedselallergie of een allergie voor huisstofmijt zijn. Allergie, huid en jeuk.

Een goede verzorging van de vacht is essentieel voor honden die aanleg hebben voor hotspots.

Wat kunt u doen bij een hotspot?

Allereerst moet de plek en de huid daaromheen geschoren worden, zo voorkomt u dat de plek vochtig, warm en broeierig wordt. Dit vermindert de kans op een snelle vermeerdering van de bacteriŽn aanzienlijk. Zorg ervoor dat de huid tijdens het scheren niet nog meer beschadigd wordt. Als de hotspot pijnlijk is, dan kunt u het scheren beter overlaten aan een specialist. Een elektrisch scheerapparaat is beter dan een schaar.

Hotspots mogen nooit met zinkzalf of vaseline, worden ingesmeerd, deze producten zorgen er juist voor dat de ontsteking erger wordt. U kunt de huid 2 maal per dag zachtjes insmeren met zilverzalf. Zilverzalf heeft een verzachtende en antibacteriŽle werking.

Het kan zijn dat de hond een paar dagen een halskraag moet dragen, zodat de plek de kans krijgt te genezen.

De dierenarts schrijft bij een hotspot vrijwel altijd cortison en antibiotica voor. Cortison vermindert jeuk en antibiotica gaat bacteriŽle infecties tegen. Wanneer deze medicijnen uitgewerkt zijn, komen in veel gevallen de hotspots wel weer terug.

DERMA: FORMULE VOOR DIEREN MET HOTSPOTS

Derma bestaat uit een zorgvuldig samengestelde mix van Chinese kruiden. Derma is zeer geschikt voor huisdieren met een hotspot.

De kruiden in Derma hebben een kalmerende werking op de huid. Doordat de huid kalmeert, zal de impuls om de hotspot te likken of krabben aanzienlijk afnemen. De hotspot zal hierdoor sneller genezen. De kruiden in Derma ondersteunen daarnaast ook het herstellend vermogen van de huid en hebben van nature een antibacteriŽle werking, waardoor ze een gunstige werking op aanwezige ontstekingen hebben.

In de klantenreacties kunt u lezen waarom andere klanten Derma of Zilverzalf hebben gekocht en wat hun ervaringen met deze producten zijn. De klantenreacties vindt u helemaal onderaan in deze tekst.


Heeft u nog vragen over de werking van deze formule, stuurt u ons dan een e-mail: info@huisdierendokter.nl


Bestel dit artikel ColloÔdaal zilver, zalf   30 ml € 14,90
Bestel dit artikel ColloÔdaal zilver, zalf 100 ml € 39,50
Bestel dit artikel Derma™, 1200 mg tabletten   90 tabletten € 31,50
Bestel dit artikel Derma™, 1200 mg tabletten 180 tabletten € 59,90

ô = Trade mark (merknaam)

Samenstelling Derma: radix Rehmanniae glutinosae, radix Scrophulariae ningpoensis, Lonicera, Phellodendron, Rhei rhizoma, Prunella vulgaris, radix Arnebiae.

Derma is geschikt voor huisdieren van alle leeftijden, ook voor pups en kittens. Derma kan ook gegeven worden aan drachtige en zogende huisdieren.

In onderstaande doseertabellen staat een doseringsadvies. Het advies is gebaseerd op gemiddelden. Geadviseerd wordt om altijd te beginnen met deze aanbevolen dosering.
Het kan echter zijn dat uw dier meer baat heeft bij een hogere/lagere dosering.

Let op: de bovenste tabel betreft doseringsadvies voor hond, kat en overige huisdieren. De onderste tabel betreft doseringsadvies voor cavia, hamster en overige knaagdieren. De dosering voor een knaagdier is in verhouding hoger dan voor kat of hond. Knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

Dosering hond, kat en overige huisdieren
Lichaamsgewicht
Frequentie
Hoeveelheid
tot 5 kg
2 x daags
0,25 tablet à 1200 mg
tot 10 kg
2 x daags
0,5 tablet à 1200 mg
tot 20 kg
2 x daags
1 tablet à 1200 mg
tot 30 kg
2 x daags
1,5 tablet à 1200 mg
tot 40 kg
2 x daags
2 tabletten à 1200 mg
tot 50 kg
2 x daags
2,5 tablet à 1200 mg
boven 50 kg
2 x daags
3 tabletten à 1200 mg

Dosering cavia, hamster en overige knaagdieren
2 x daags
0,25 tablet à 1200 mg

Verbetering: binnen 1 tot 2 weken is zichtbare verbetering waar te nemen. Huidherstel duurt gemiddeld 2 tot 4 weken.

Verlagen van de dosering: Als de klachten voldoende zijn afgenomen dan kunt u de dosis verlagen met 50%.

Mede vanwege deze veelzijdige werking is Derma ook geschikt om te geven ter voorkoming van nieuwe hotspots. Meestal volstaat in dit soort gevallen een halve dosering.

 Productbeschrijving Derma

 Hoe geef ik een tablet aan mijn huisdier?

1200 mg tablet
 
1200 mg tablet
 


KLANTENREACTIES DERMA (scrollen naar beneden)

hotspot-hond Mail deze pagina    hotspot-kat Toevoegen aan je Favorieten    hotspot-cavia Print deze pagina