DERMA: FORMULE BIJ HOTSPOT BIJ UW HOND


Hotspot is een Engels woord en betekent eigenlijk: "hete plek".

Dierenartsen spreken van "pyotraumatische dermatitis". Een dermatitis is een huidontsteking, "pyo" betekent, dat deze ettert en het woord traumatisch wijst erop, dat de dieren zichzelf verwonden door krabben, bijten of likken. Hotspots komen normaal gesproken bij honden, vrij zelden bij katten voor.

Oorzaken hotspot

Een hotspot kan alleen maar ontstaan als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Ten eerste moet de huid wat geïrriteerd zijn. Dit kan bv. al door een vlooien- of tekenbeet gebeuren, maar u kunt ook aan een klein wondje denken. Daardoor begint het dier op dit plekje te bijten, te likken of te krabben, zodat het wondje niet rustig kan genezen. Sommige dieren krabben zolang totdat de plek bloedt. Wanneer de honden dan ook nog een lange, dikke vacht hebben of als er hoge temperaturen en vochtigheid (zwemmen in de zomer) bijkomen, kunnen hotspots ontstaan. Men heeft echter in de laatste jaren vastgesteld, dat een dikke vacht niet altijd een voorwaarde daarvoor is, zo kunnen bv. ook Dobermanns aan hotspots lijden! Ook honden die al een beschadigde huid hebben, bv. door allergieën, hebben er vaker last van. Soms ontstaan hotspots in de buurt van ontstekingen in het lichaam, zo kan er bij een oorontsteking een hotspot in het gezicht ontstaan.

Op de huid leven bacteriën die daar horen, de zogenaamde stafylokokken. Normaal gesproken brengen ze het dier geen schade toe. Wanneer de huid echter beschadigd is kunnen ze gemakkelijk binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Door warmte, vochtigheid en weinig frisse lucht kunnen ze zich extreem vermeerderen. Daardoor wordt de jeuk nog erger, de hond krabt meer en de hot-spot breidt zich verder uit.

Twee soorten hotspot

Er wordt soms een onderscheid gemaakt tussen oppervlakkige en diepe hotspots.

Bij de oppervlakkige hotspot staat de jeuk op de voorgrond. Binnen een dag ontstaat een bijna haarloze, vochtige plek met een rode rand, die duidelijk van de omgeving is afgegrensd. De haren die eromheen groeien, zijn vaak aan de plek vastgekleefd. De plek kan slechts 1 cm groot zijn, maar ook 5 cm of nog groter worden! Wanneer u de plek aanraakt, is deze normaal gesproken niet pijnlijk. De huidbacteriën zijn niet de oorzaak voor deze verandering, maar ze voelen zich natuurlijk erg prettig op zo´n open wond. Als u de hotspot niet snel behandelt, ontstaan er daarom ook nog bacteriële infecties. Bij een diepe hotspot is er een bacteriële infectie van de haarzakjes ontstaan. Deze kan zich steeds verder in de omgeving uitbreiden. Omdat nu de pijn, en niet meer de jeuk, op de eerste plaats staat, laten de honden de plek meestal met rust. De diepe hotspot is niet zo precies van de omgeving afgegrensd en vaak ziet u, na het scheren, de veranderde huid; deze is verdikt en hard en u ziet open en etterende plekken, evenals korsten en puisten.

Voorkomen van een hotspot

U moet proberen de oorzaak voor de hotspots te ontdekken. Wanneer ze steeds weer na vlooienbeten ontstaan, is een goede vlobestrijding natuurlijk erg belangrijk.
Bij ontstekingen in het lichaam moeten deze natuurlijk ook behandeld worden. Als de hotspots steeds weer terugkomen, moet u ook aan allergieën denken, bv. tegen bestanddelen in het voer of tegen huisstofmijt. Soms bereikt men al een verbetering door een goede verzorging van de vacht.

Behandeling hotspot

Het is belangrijk de plek te scheren, zodat het daar niet zo vochtig en warm is. Zo vermindert u de snelle vermeerdering van de bacteriën. Belangrijk is, dat de huid daarbij niet nog meer beschadigd wordt. Soms hebben de dieren ook al pijn, daarom kunt u dit het beste door een vakman laten doen. Een elektrisch scheerapparaat is beter dan een schaar. Daarna moet de huid met een desinfecterende vloeistof behandeld worden. Een uitwendige behandeling met colloïdaal zilver is ook geschikt. Het kan eventueel nodig zijn dat de hond een paar dagen een halskraag draagt, zodat de plek kan genezen. Hotspots mogen niet met een zalf, bv. zinkzalf of vaseline, worden ingesmeerd, omdat dit de hotspot nog zou verergeren.

De reguliere geneeskunde geeft normaal gesproken cortison tegen de jeuk en antibiotica tegen de bacteriële infectie. Helaas komen, wanneer de medicijnen uitgewerkt zijn, bij veel dieren de hotspots steeds weer terug. De Chinese kruidengeneeskunde heeft speciaal voor de hotspots de Derma ontwikkeld. De Derma vermindert de jeuk en de pijn en bestrijdt de irritatie van de huid. Uw hond zal zich daardoor steeds minder likken en krabben. De plek kan zo beter genezen en de vacht groeit weer sneller.

De Derma is ook heel geschikt ter voorkoming van nieuwe hotspots. In dit geval kan vaak de halve dosering of zelfs nog minder worden gegeven. Dit moet bij iedere hond individueel vastgesteld worden.

Het is de mensheid al eeuwen bekend dat vele planten en kruiden een geneeskrachtige werking hebben. Helaas mogen we op grond van hetgeen is bepaald in de Europese verordening betreffende gezondheidsclaims nog maar zeer weinig vermelden over de werking van Derma.

In de praktijk is gebleken dat de combinatie van Derma en Colloïdaal zilverzalf een goede ondersteunende werking heeft bij een hotspot.

In de klantenreacties kunt u lezen waarom andere klanten Derma en Collïdaal zilverzalf hebben gekocht en wat hun ervaringen met deze formules zijn. De klantenreacties vindt u helemaal onderaan in deze tekst.

Heeft u nog vragen over de werking van deze formule, stuurt u ons dan een e-mail: info@huisdierendokter.nl

Bestellingen die voor 15.15 uur geplaatst en betaald zijn via Ideal, worden dezelfde werkdag met track & trace verzonden.

Bestel dit artikel Derma, 90 tabl. 1200 mg  € 36,10
Bestel dit artikel Colloïdaal zilver, zalf, 30 ml  € 14,90

Derma = Trade mark (merknaam)

Derma is een aanvullend diervoeder op basis van Chinese kruiden. Voor honden, katten, cavia's en andere kleine huisdieren van alle leeftijden, inclusief pups, kittens, drachtige en zogende huisdieren. De kruiden kunnen over een langere periode worden ingezet, er zijn geen bijwerkingen bekend. De formule mag worden ingezet samen met medicatie van uw dierenarts, andere Chinese kruiden of homeopathie.

Colloïdaal zilver zalf is een veterinair verzorgingsproduct. Voor honden, katten, cavia's en andere kleine huisdieren van alle leeftijden, inclusief pups, kittens, drachtige en zogende huisdieren. De kruiden kunnen over een langere periode worden ingezet, er zijn geen bijwerkingen bekend. De formule mag worden ingezet samen met medicatie van uw dierenarts, andere Chinese kruiden of homeopathie.

Samenstelling Derma: Glehnia litoralis, Lonicera japonica, Phillodendron amurense, Rehmannia glutinosa, Scrophularia ningpoensis, Rheum palmatum, Prunella vulgaris, Arnebia euchroma. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 3,0% ruw vet 0,2% ruw eiwit 1,1% ruwe celstof 8,0% Natrium 0,4%.

Samenstelling colloïdaal zilver zalf: 10 ppm, Prunus amygdalus dulcis oil en Simmondsia chinensis seed oil.

Dosering Derma
 
tot   5 kg
   2 x daags 0,25 tablet 1200 mg
tot 10 kg
   2 x daags 0,5 tablet 1200 mg
tot 20 kg
   2 x daags 1 tablet 1200 mg
tot 30 kg
   2 x daags 1,5 tablet 1200 mg
tot 40 kg
   2 x daags 2 tabletten 1200 mg
tot 50 kg
   2 x daags 2,5 tablet 1200 mg
>   50 kg
   2 x daags 3 tabletten 1200 mg

Dosering colloïdaal zilver zalf - speciaal voor de huid. Breng een kleine hoeveelheid zalf op de aangedane huid aan, masseer dit vervolgens zachtjes in. De zalf dient minimaal 5 minuten in te trekken. Colloïdaalzilver zalf is het meest effectief als er minimaal 4 tot 6 keer daags ingesmeerd wordt.

Resultaat: 1 - 5 dagen.

Onderhoudsdosering of preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

Colloïdaal zilverzalf
 
Colloïdaal zilverzalf
 
1200 mg tablet


KLANTENREACTIES DERMA (scrollen naar beneden)

KLANTENREACTIES COLLOÏDAAL ZILVER ZALF (scrollen naar beneden)