HOTSPOT

Hotspot bij hond, kat, cavia, konijn, fret en overige huisdieren.

Hotspot is een Engels woord en betekent eigenlijk: "hete plek". Dierenartsen spreken van "pyotraumatische dermatitis".
Een dermatitis is een huidontsteking, "pyo" betekent, dat deze ettert en het woord traumatisch wijst erop, dat de dieren zichzelf verwonden door krabben, bijten of likken. Hotspots komen normaal gesproken bij honden, vrij zelden bij katten voor.

Oorzaken hotspot

Een hotspot kan alleen maar ontstaan als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Ten eerste moet de huid wat geÔrriteerd zijn. Dit kan bv. al door een vlooien- of tekenbeet gebeuren, maar u kunt ook aan een klein wondje denken. Daardoor begint het dier op dit plekje te bijten, te likken of te krabben, zodat het wondje niet rustig kan genezen. Sommige dieren krabben zolang totdat de plek bloedt.
Wanneer de honden dan ook nog een lange, dikke vacht hebben of als er hoge temperaturen en vochtigheid (zwemmen in de zomer) bijkomen, kunnen hotspots ontstaan. Men heeft echter in de laatste jaren vastgesteld, dat een dikke vacht niet altijd een voorwaarde daarvoor is, zo kunnen bv. ook Dobermanns aan hotspots lijden!
Ook honden die al een beschadigde huid hebben, bv. door allergieŽn, hebben er vaker last van. Soms ontstaan hotspots in de buurt van ontstekingen in het lichaam, zo kan er bij een oorontsteking een hotspot in het gezicht ontstaan.

Twee soorten hotspot

Er wordt soms een onderscheid gemaakt tussen oppervlakkige en diepe hotspots.

Bij de oppervlakkige hotspot staat de jeuk op de voorgrond. Binnen een dag ontstaat een bijna haarloze, vochtige plek met een rode rand, die duidelijk van de omgeving is afgegrensd. De haren die eromheen groeien, zijn vaak aan de plek vastgekleefd. De plek kan slechts 1 cm groot zijn, maar ook 5 cm of nog groter worden!
Wanneer u de plek aanraakt, is deze normaal gesproken niet pijnlijk. De huidbacteriŽn zijn niet de oorzaak voor deze verandering, maar ze voelen zich natuurlijk erg prettig op zoīn open wond. Als u de hotspot niet snel behandelt, ontstaan er daarom ook nog bacteriŽle infecties.

Bij een diepe hotspot is er een bacteriŽle infectie van de haarzakjes ontstaan. Deze kan zich steeds verder in de omgeving uitbreiden. Omdat nu de pijn, en niet meer de jeuk, op de eerste plaats staat, laten de honden de plek meestal met rust. De diepe hotspot is niet zo precies van de omgeving afgegrensd en vaak ziet u, na het scheren, de veranderde huid; deze is verdikt en hard en u ziet open en etterende plekken, evenals korsten en puisten.

Voorkomen van een hotspot

U moet proberen de oorzaak voor de hotspots te ontdekken.
Wanneer ze steeds weer na vlooienbeten ontstaan, is een goede vlobestrijding natuurlijk erg belangrijk. Bestrijding vlo.
Bij ontstekingen in het lichaam moeten deze natuurlijk ook behandeld worden. Als de hotspots steeds weer terugkomen, moet u ook aan allergieŽn denken, bv. tegen bestanddelen in het voer of tegen huisstofmijt. Allergie, huid & jeuk.
Soms bereikt men al een verbetering door een goede verzorging van de vacht.

Behandeling hotspot

Het is belangrijk de plek te scheren, zodat het daar niet zo vochtig en warm is. Zo vermindert u de snelle vermeerdering van de bacteriŽn. Belangrijk is, dat de huid daarbij niet nog meer beschadigd wordt. Soms hebben de dieren ook al pijn, daarom kunt u dit het beste door een vakman laten doen. Een elektrisch scheerapparaat is beter dan een schaar.
Daarna moet de huid 2 maal per dag met zilverzalf behandeld worden.
Het kan eventueel nodig zijn dat de hond een paar dagen een halskraag draagt, zodat de plek kan genezen.
Hotspots mogen niet met zinkzalf of vaseline, worden ingesmeerd, omdat dit de ontsteking gaat verergeren.

De reguliere geneeskunde geeft normaal gesproken cortison tegen de jeuk en antibiotica tegen de bacteriŽle infectie. Helaas komen, wanneer de medicijnen uitgewerkt zijn, bij veel dieren de hotspots steeds weer terug.

De Chinese kruidengeneeskunde heeft speciaal voor de behandeling van hotspots de Derma ontwikkeld. De Derma vermindert de jeuk en de pijn en bestrijdt de ontsteking. Uw hond zal zich daardoor steeds minder likken en krabben. De plek kan zo beter genezen en de vacht groeit weer sneller.

De Derma is ook heel geschikt ter voorkoming van nieuwe hotspots. In dit geval kan vaak de halve dosering of zelfs nog minder worden gegeven. Dit moet bij iedere hond individueel vastgesteld worden.

Bestel dit artikel ColloÔdaal zilver, zalf   30 ml € 14,90
Bestel dit artikel ColloÔdaal zilver, zalf 100 ml € 39,50
Bestel dit artikel Derma™, 1200 mg tabletten   90 tabletten € 31,50
Bestel dit artikel Derma™, 1200 mg tabletten 180 tabletten € 59,90

ô = Trade mark (merknaam)

Samenstelling Derma: Chinese kruidenformule (benaming in Latijn/ Pin Yin): Acanthopanacis cortex radicis/ WU JIA PI, Artemisiae argyi folia/ AI YE, Chrysanthemi indici flos/ YE JU HUA, Cicadae periostracum/ CHAN TUI, Glehniae radix/ BAI SHA SHEN, Hedyotidis herba/ BAI HUA SHE SHE CAO, Myrrha/ MO YAO, Nelumbinis folium/ HE YE, Nelumbinis nodus rhizomatis/ OU JIE, Scutellariae barbatae herba/ BAN ZHI LIAN en Viticis fructus/ MAN JING ZI.

Dosering Derma voor: hond, kat en knaagdieren. Geschikt voor dieren van alle leeftijden, ook pups en kittens. Mag gegeven worden aan drachtige en zogende huisdieren.

Dosering hond, kat, fret, geit en hangbuikvarken
Lichaamsgewicht
Frequentie
Hoeveelheid
tot ± 5 kg
2 x daags
0,25 tablet à 1200 mg
tot ± 10 kg
2 x daags
0,5 tablet à 1200 mg
tot ± 20 -25 kg
2 x daags
1 tablet à 1200 mg
tot 30 kg
2 x daags
1,5 tablet à 1200 mg
tot 40 kg
2 x daags
2 tabletten à 1200 mg
tot 50 kg
2 x daags
2,5 tablet à 1200 mg
boven 60 kg
2 x daags
3 tabletten à 1200 mg

De dosering voor een cavia en konijn is relatief hoger dan voor kat of hond. Knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

Dosering cavia, hamster en konijn
2 x daags
0,25 tablet à 1200 mg

Resultaat: zichtbaar resultaat na 1 - 2 weken.

Onderhoudsdosering: Als uw dier weer gezond is, kunt u de dosis verlagen met 50%.

Preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

 Bijsluiter Derma

 Hoe geef ik een tablet aan mijn huisdier?

1200 mg tablet
 
1200 mg tablet
 


KLANTENREACTIES DERMA (scrollen naar beneden)

hotspot-hond Mail deze pagina    hotspot-kat Toevoegen aan je Favorieten    hotspot-konijn Print deze pagina