ACHTERGROND LYME (BORRELIOSE) BIJ HOND EN KAT

De ziekte van Lyme wordt in de volksmond ook wel tekenziekte genoemd.

Andere omschrijvingen: Lyme-borreliose of Borreliose, Borrelia bacterie, chronische Lyme-borreliose

De ziekte van Lyme

De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die in het speeksel van een besmette teek voorkomt. Gelukkig zijn niet alle teken besmet met deze Borrelia bacterie. Een teek graaft zich als het ware in de huid van uw huisdier en zuigt zich vol met bloed. Tijdens dit proces kan de Borrelia bacterie overgedragen worden naar uw hond(kat). Een besmette teek moet minimaal 24 uur op uw huisdier zitten voordat een mogelijke besmetting kan plaatsvinden. Het is daarom belangrijk dat u na een wandeling in de natuur uw huisdier controleert op teken. Eventuele teken kunt u het beste zo snel mogelijk verwijderen met een tekentang.

De ziekte van Lyme komt het meeste voor bij honden, bij katten komt het eigenlijk maar zelden voor. Mensen kunnen de ziekte van Lyme ook krijgen, maar alleen door direct contact met een teek, een huisdier kan een mens niet besmetten.

Symptomen van de ziekte van Lyme

Als een mens besmet wordt ontstaat er meestal een rode ring of vlek. Bij een huisdier is dat niet het geval. Het ontstaan van een bult op de plaats waar de teek heeft gezeten, zegt helemaal niets over het al dan niet ontwikkelen van de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme wordt een zogenaamd multi-systeem ziekte genoemd. Dat wil zeggen dat het allerlei verschillende (vage) klachten veroorzaakt. Het ontstaan van de klachten volgt niet altijd direct na de besmetting, dit kan soms wel jaren duren. Mogelijke klachten zijn:

 • Huidaandoeningen
 • Hartaandoening
 • Neurologische aandoeningen, hersenen of zenuwstelsel
 • Wisselende kreupelheid, gewrichtsontsteking, pijn
 • Zwelling lymfeklieren, hals klier, liesklier of okselklier
 • Gedragsverandering
 • Vermoeidheidsverschijnselen, lusteloos, geen eetlust
 • Oogaandoeningen
 • Luchtwegaandoeningen
 • Koorts en koude rillingen
 • Nierfalen
 • Maag-darm aandoeningen, diarree of obstipatie
 • Onverklaarbaar ontstaan van reisziekte
 • Bloedarmoede, meestal bij een kat

Indien de ziekte van Lyme lange tijd aanwezig is, dan loopt uw huisdier risico op blijvende schade aan de nieren of gewrichten.

Diagnose ziekte van Lyme

Zodra de Borrelia bacterie eenmaal het lichaam van uw huisdier is binnengekomen, dan gaat hij vrijwel direct via de bloedbaan naar de organen en het centrale zenuwstelsel. De bacterie is eigenlijk maar zeer kort aantoonbaar aanwezig in het bloed. Hierdoor is deze bacterie zeer lastig met een bloedtest op te sporen en moeilijk te bestrijden met antibiotica. Hierdoor bestaat er dan ook geen betrouwbare test die kan vaststellen of uw huisdier de ziekte van Lyme heeft. Uw dierenarts kan eigenlijk alleen op basis van het ziekteverloop en de symptomen bepalen of uw huisdier de ziekte van Lyme heeft.

Behandeling ziekte van Lyme

De behandeling van de ziekte van Lyme bestaat uit een drietal deel behandelingen die gelijktijdig worden ingezet:

 1. Het bestrijden van de Borrelia bacterie. Niet alleen de Borrelia bacterie, maar ook alle andere gerelateerde hoofdstam bacteriën moeten bestreden. Dit is belangrijk, omdat door de aanwezigheid van de Borrelia bacterie in de praktijk een aantal gerelateerde bacteriën ontstaan, die het zelfde effect op uw huisdier hebben.
 2. Het reinigen van het lichaam, dit is een belangrijke ondersteuning, omdat alle ziekmakende afvalstoffen van de Borrelia bacterie ook verwijderd moeten worden.
 3. Het versterken van het immuunsysteem. Bij een sterk immuunsysteem krijgt de Borrelia bacterie weinig tot geen kans zich te gaan ontwikkelen in het lichaam. Het is daarom ook belangrijk om het immuunsysteem te gaan versterken.


KLANTENREACTIES TING FOW (scrollen naar beneden)

KLANTENREACTIES REINIGINGSKUUR TYPE 2 (scrollen naar beneden)

KLANTENREACTIES IMMUNITY COMPLEX (scrollen naar beneden)