SPONDYLOSE BIJ HOND, KAT EN CAVIA.


Spondylose is een langzame verstijving van de wervelkolom door degeneratie van de wervels.

Dit ziektebeeld ontstaat omdat door slijtage van gewrichtsbanden en tussenwervels (de flexibele delen van de wervelkolom) verlies van elasticiteit optreedt. Het lichaam probeert dit te verhelpen door de vorming van extra bot. Deze botwoekeringen verbinden dan, net als kleine, stijve bruggetjes, twee of meer wervels, waardoor de wervelkolom minder elastisch wordt. Des te meer wervels hiervan betroffen zijn, des te stijver zal uw hond/ kat zijn. Hij kan moeilijk springen. Omdat hij pijn heeft, blijft hij het liefst zo veel mogelijk in de mand liggen, of hij heeft bij het lopen misschien een hoge, bolle rug. Regelmatig ontstaat een slappe achterhand (zakt de hond/ kat door z'n achterpoten).

Het lichaam probeert de slijtage van gewrichtsbanden en tussenwervels op te vangen door de vorming van extra bot. Dit botweefsel kan variëren van kleine haakjes tot uitgebreide bruggen en slaat a.h.w. een brug naar de volgende wervel. Het ontstaat vaak het eerst aan de onder- en zijkant van een wervellichaam. Door spondylose kunnnen verschillenden andere ziektebeelden ontstaan. Het kan b.v. tot een hernia komen en daaruit resulterend een verlamming. Wanneer de spondylose afgesloten is, is de wervelkolom op deze plek niet meer elastisch, maar stabiel en stijf. Het voordeel is, dat nu geen hernia meer kan ontstaan. Maar wanneer de spondylose zich verder uitbreidt, kunnen het ruggenmerg of zenuwen beschadigd worden door de botuitsteeksels. Zowel een hernia als een beschadiging van het ruggenmerg of zenuwen kunnen tot heftige pijn en/of verlammingen leiden.

Spondylose wordt vaak verwisseld met spondylartrose. Dit is een ziekte, waarbij artrose van de kleine wervelgewrichtjes (facetgewrichten) ontstaat. In de loop der tijd kunnen echter bij de spondylartrose ook de kleine wervelgewrichten betroffen raken zodat een spondylose ontstaat. Bij de spondylose zijn vooral de wervels die de hoogste belasting moeten dragen betroffen. Meestal is dit het lendengebied, maar spondylose in de nek kan ook voorkomen. Theoretisch kan spondylose bij iedere tussenwervelschijf ontstaan, dus b.v. ook in de staart.

Als een hond/ kat last heeft van spondylose kan dit zich uiten in een stramme, stijve en pijnlijke rug. Uw hond/ kat komt wat moeilijk overeind, loopt voorzichtig, het aanraken van de rug doet hem pijn en hij kan slecht de trap op lopen. De klachten kunnen door vochtigheid en lichamelijk inspanning verergeren. Na enige beweging worden de problemen minder. Een spondylose kan echter ook, vooral in het begin, zonder symptomen verlopen, omdat de elastische functie van de wervelkolom door de ernaast gelegen tussenwervelschijven overgenomen wordt. Het is belangrijk de juiste diagnose te laten stellen, want bij b.v. artrose van het heupgewricht, borreliose en verschillende andere ziekten kunnen dezelfde symptomen optreden.

spondylose

Een spondylose kan door röntgenfoto´s en een aanvullend orthopedisch alsmede neurologisch onderzoek vastgesteld worden. Meestal komt het voor bij oudere dieren. Bij sommige rassen echter, kan de spondylose al op jonge leeftijd (1 tot 2 jaar) voorkomen en op latere leeftijd extreme vormen aannemen, zodat het zeer pijnlijk kan worden. Spondylose ontstaat, zoals gezegd, door slijtage van de elastische elementen van de wervelkolom. Men vermoedt, dat hier meerdere oorzaken voor bestaan:

Individuele aanleg van het dier: bij sommige honden/ katten treedt sneller slijtage op, hoewel de belastingen niet zo groot zijn. Dit heeft een genetische oorzaak, waar nog verder onderzoek naar gedaan wordt.

Belasting van buitenaf: te vroege belasting van pups/ kittens, zware sport, veel springen, overgewicht, etc.. Wanneer het om een hond gaat, die van zichzelf veel energie heeft en niet naar zijn lichaam luistert bij overbelasting, kan dit het probleem verergeren.

Indien spondylose problemen veroorzaakt, kan een behandeling worden ingesteld met Chinese kruidenformules; hierdoor kunnen de symptomen van de aandoening relatief goed bestreden worden. Tot op heden zijn reeds vele honden/ katten weer beter gaan lopen en hebben duidelijk minder klachten. De spondylose zelf kan niet worden genezen, maar de pijnlijke gevolgen kunnen wel grotendeels worden verholpen.KLANTENREACTIES BACKMOTION (scrollen naar beneden)

KLANTENREACTIES FRONTMOTION (scrollen naar beneden)

KLANTENREACTIES REJOINT (scrollen naar beneden)