BLAASONTSTEKING BEHANDELEN BIJ HOND, KAT EN CAVIA


Voorkomt dat een blaasontsteking chronisch wordt bij hond, kat, cavia en overige huisdieren.

Een blaasontsteking wordt meestal door bacteriën veroorzaakt. De ontsteking kan zowel bij mannelijke als vrouwelijke honden en katten voorkomen, maar in de praktijk wordt het vaker gezien bij vrouwelijke katten(honden).

De bacteriën komen meestal van buiten af, via het geslachtsorgaan en de plasbuis in de blaas. Normaal is de urine steriel, dit wil zeggen dat er geen bacteriën in aanwezig zijn. De bacteriën die in de blaas terechtkomen worden normaal gesproken met de eerste plasbeurt weer naar buiten gespoeld.

Een blaasontsteking ontstaat door een bijzondere situatie. Dit kan zijn:

  • een restje urine dat in de blaas achterblijft na een plasbeurt. Dit is een ideale voedingsbodem voor bacteriën om zich te handhaven en zich zelfs te vermeerderen.
  • een abnormaal gevormde blaaswand of een niet goed functionerende blaaszenuw.
  • de aanwezigheid van blaasgruis of blaasstenen. In blaasgruis en/of -stenen kunnen de bacteriën zich eenvoudig vermenigvuldigen. Vaak beschadigen het gruis en de stenen ook de blaaswand, waardoor de bacteriën zich nog eenvoudiger kunnen vermenigvuldigen. Door de beschadiging van de blaaswand is er meestal ook bloed in de urine aanwezig.

Symptomen blaasontsteking bij hond, kat en cavia.

Honden en katten met een blaasontsteking vertonen afwijkend plasgedrag. De honden en katten plassen vaak, of ze persen zonder dat er veel urine geloosd wordt. Soms hebben ze ook pijn. De urine kan er normaal uitzien, maar het kan ook troebel of bloederig zijn. Vrouwelijke huisdieren likken vaak aan hun vulva en kunnen ook uitscheiding hebben. Het huisdier gedraagt zich in het algemeen niet ziek, het heeft geen koorts en eet en drinkt normaal.

Een dierenarts kan onderzoeken welke bacteriesoort er in de urine aanwezig is, en een behandeling voorstellen. Meestal wordt er een antibioticakuur voorgeschreven.KLANTENREACTIES EUROLOGIST (scrollen naar beneden)