SLIJMBEURS BIJ HOND EN KAT

Wat is een slijmbeurs?

De slijmbeurs is een soort stootkussentje. Slijmbeurzen zitten op plaatsen waar wrijving plaatsvindt, vooral waar pezen of spieren over beenderen lopen. Een slijmbeurs bevat gewoonlijk zeer weinig vocht. Wanneer de slijmbeurs echter beschadigd is, raakt deze geïrriteerd en kan zich met vocht vullen. Men spreekt dan van bursitis.

Ziektebeeld bursitis

De meeste klachten komen voor bij de slijmbeurs op de elleboog, spronggewricht en knie. De slijmbeurs kan door een val, overgewicht, veel contact met harde ondergrond of overbelasting zodanig beschadigd worden dat deze gaat irriteren, waardoor een zeer pijnlijke aandoening ontstaat. Een gevulde slijmbeurs kan in enkele dagen ontstaan acuut of een zeer langzaam chronisch verloop hebben. De oorzaak is niet altijd duidelijk en het begin lijkt dan ook spontaan. De literatuur beschrijft dat een spontaan herstel binnen 3 tot 8 weken mogelijk is. Indien de bursitis chronisch wordt dient ingegrepen te worden. Een blijvende zwelling met vochtophoping kan zeer pijnlijk zijn. De beweging van een hond/ kat wordt hierdoor beperkt. Bij chronische aandoening komt kreupelheid regelmatig voor.
 

slijmbeurs Beweeg uw muis over de afbeelding. De kleurverandering geeft de slijmbeurs weer.

Symptomen bursitis

Een hond, kat of overig huisdier is afkerig van warmte en wil niet aangeraakt worden. Het heeft geen behoefte aan beweging en geeft de voorkeur aan het blijven liggen (meestal op aangetaste gewricht). Waargenomen wordt dat een hond of kat soms likt en knaagt aan het gewricht. Bij langdurige irritatie vormt zich een vaste klont in het aangetaste gebied. De huid kan rood en gezwollen zijn.

Behandeling bursitis

Acute Bursitis geneest meestal met rust, gedoseerde beweging en vermijden van belasting van het aangedane gewricht. Begint Bursitis chronisch te worden, aanvallen die een paar dagen tot enkele weken duren en regelmatig terugkomen, dient een behandeling ingezet te worden.KLANTENREACTIES BURSI-FIT (scrollen naar beneden)