ZIEKTE VAN ADDISON BIJ HOND, KAT EN CAVIA

Dr. Thomas Addison was een 19e-eeuwse Britse arts en wetenschapper. Hij heeft als eerste de ziektebeelden beschreven. De ziekte is daarom ook aan zijn naam verbonden: de ziekte van Addison.

De ziekte van Addison of morbus Addisonii wordt veroorzaakt vanuit de bijnierschors. Door de onvoldoende werking van de bijnierschors wordt te weinig cortisol voor het lichaam aangemaakt.

Ziekte van Addison, zogenaamde zeldzame ziekte, die in de praktijk toch regelmatig kan voorkomen. Met een bloedonderzoek wordt de diagnose gesteld. Het testresultaat geeft dan, laag natrium gehalte, hoog kalium gehalte en verhoogde nier waarden. In de praktijk komt het meer voor bij honden dan bij katten of cavia’s.

Symptomen worden waargenomen als 90% van de bijnierschors functie is uitgevallen. Genezing is niet mogelijk. Een permanente behandeling is noodzakelijk. De ziekte van Addison is wel goed beheersbaar. De symptomen ontwikkelen zich in de loop van de tijd. De snelheid van het ontwikkelen van de symptomen kan maanden tot jaren duren.

De meest kenmerkende symptomen van de ziekte van Addison kunnen zijn:

  • Spijsverteringsproblemen zoals braken en diarree
  • Afname gewicht en geringe eetlust
  • Vermoeidheid en algehele zwakte van het lichaam
  • Stressgevoeligheid
  • Spierzwakte achterhand, bibberen en spiertrillingen achterhand, pijnlijke achterhand
  • Buikpijn

Behandeling ziekte van Addison

Ziekte van Addison is te behandelen. Uw dierenarts heeft hiervoor medicatie. Uw huisdier moet hierop ingesteld worden. Als teveel of te weinig medicatie gegeven wordt, kunnen symptomen(bijwerkingen) ontstaan die lijken op de symptomen van de ziekte van Addison.

Bij een tijdige diagnose van de ziekte van Addison is de Chinese kruidenformule Yan Shen te gebruiken. Hiermee kan de aandoening ondersteund worden.