ACHTERGROND INFO HAAKWORM BIJ UW HOND EN KAT


Haakwormen

Haakwormen leven in de darmen van uw huisdier. De haakworm komt voor bij katten en honden. Ze kunnen ongeveer 3-4 cm lang worden en zijn zeer dun. Hierdoor bijna onzichtbaar voor het menselijke oog. Eén uiteinde van de haakworm is voorzien van bek met kleine tandjes. Hierdoor wordt een bloedvat in de darmen doorboord en kan de haakworm continue bloed opnemen. 300 volwassen haakwormen gebruiken ongeveer 10% van het bloed van een huisdier per dag. Dit kan leiden tot de dood van uw huisdier.

haakworm
Haakworm

Besmettingsbron en wijze van overdracht haakworm

Kittens en puppies kunnen met haakwormen worden geboren. De haakworm larve is bijzonder klein en kan eenvoudig door de placenta heen dringen. Waarna ze zich gaan nestelen in de longen. Spoedig na geboorte, worden de haakwormen opgehoest en vervolgens doorgeslikt. In de darmen ontwikkelen ze zich vervolgens tot een volwassen haakworm, gaan bloed zuigen en leggen eieren.

Een volwassen kat of hond kan besmet worden door het inslikken van een haakworm larve. Larven komen voor in het gras en in de grond. Een haakworm legt eitjes in de darmen van uw huisdier. De eitjes komen met de ontlasting van uw huisdier in de natuur terecht komt. Onder gunstige omstandigheden (vochtigheid en warmte) komen de eitjes binnen de 12 tot 18 uur uit. De larven kunnen langdurig overleven in de grond. Meestal bevinden ze zich in enigszins vochtige grond.

Ziekteverschijnselen bij de mens met haakwormen

Mensen kunnen ook met de haakworm worden besmet. Dit gebeurt middels de haakworm larve, die het lichaam binnendringt. Het komt ook voor bij kinderen. Speciaal als deze aarde in hun mond stoppen, kan de larve het lichaam binnen dringen. De mens is echter een onnatuurlijke gastheer voor de larve. Hierdoor kan de larve zich niet tot een volwassen bloedzuigende haakworm ontwikkelen. Hierdoor zal na enige tijd de larve vlak onder de huid sterven. Op deze plaats ontstaat vervolgens een ernstige ontstekingsreactie die behandeld moet worden.

Ziekteverschijnselen bij dieren met haakwormen

Bij dieren met haakworminfectie worden de volgende symptomen waargenomen;

gewichtsverlies, slechte eetlust, zwarte teerachtige diarree, bloederige diarree, bleke slijmvlies in de bek, darmbloeding, bloedarmoede, buikpijn, slechte conditie vacht en futloos. Een ernstige besmetting kan tot de dood leiden.

Preventie haakworm

Het is raadzaam volwassen dieren viermaal per jaar te ontwormen met een ontwormingsformule die eitjes, larven en haakwormen in alle ontwikkelstadia doodt. Dit zijn zogenaamde breed spectrum ontwormingsmiddelen. Jonge dieren moeten veel vaker ontwormd worden. Als bepaalde stranden bekend staan om de aanwezigheid van de haakworm larve, is het verstandig uw huisdier minimaal hier te laten wandelen.EEN AANTAL REACTIES WORM-COMPLEX VAN ANDERE KLANTEN. (scrollen naar beneden)