ASTMA BIJ HOND, KAT EN CAVIA.


Astma bij katten (feline astma)

Feline astma komt helaas vrij vaak voor. U kunt het met astma bronchiale van de mensen vergelijken. De behandeling is symptomatisch (dit betekent, dat men alleen de symptomen bestrijdt), de ziekte kan niet genezen worden. De oorzaken van feline astma zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk spelen allergieën vaak een rol. De oorzaak van de allergie is meestal niet te vinden, omdat er teveel mogelijkheden zijn, b.v. huisstofmijt, pollen, voer (vooral chemische conserveringsstoffen etc.), schoonmaakmiddelen en chemische middelen (denkt u hierbij ook aan dingen zoals haarspray, parfum, tapijtreinigingsmiddelen of kattenbakkorrels). Ook een genetische aanleg wordt onderzocht. Andere mogelijke oorzaken voor astma zijn stress, koude lucht en lichamelijke belasting. Sommige katten lijden zomers, wanneer ze vaker buiten zijn, meer aan astma.

De symptomen onderscheiden zich soms nauwelijks van een infectie met longwormen, mycoplasma´s (bacteriën) of hartziekten. Daarom is het in eerste instantie belangrijk, door een dierenarts, die ervaring heeft met feline astma (!), een diagnose te laten stellen.

Wanneer bovenstaande oorzaken uitgesloten zijn, is het soms erg moeilijk, astma van een chronische bronchitis te onderscheiden. Daar de behandeling van beide ziekten bij katten echter nagenoeg hetzelfde is, heeft dit geen verdere consequenties.

De astma-aanval bij een kat

Bij een astma-aanval trekken de spieren van de luchtwegen samen, het slijmvlies ontsteekt en er wordt veel slijm geproduceerd, dat slecht afgevoerd kan worden. De poes is erg kortademig, vooral het uitademen is bij een astma-aanval een probleem. Er ontstaat een hoestaanval, waarbij het eruit ziet alsof de kat een haarbal probeert uit te wurgen. Tot slot hoest de kat taai slijm op, dat meestal weer wordt ingeslikt.

Wanneer een astma-aanval niet wordt behandeld, kan er een status astmaticus ontstaan! Dit is een langdurige astma-aanval, die niet op de normale medicatie reageert. Dit is bij katten niet ongebruikelijk en is een levensgevaarlijke toestand: De katten zitten met hun schouders ingetrokken en hebben hun nek uitgestrekt. Ze ademen door hun bek. Hun ogen zijn wijd geopend en de dieren kijken angstig. Er ontstaat zware kortademigheid en u kunt een kuchende en piepende ademhaling horen. De tong kan blauw worden.

Een zware astma-aanval moet als een noodgeval behandeld worden, want uw kat kan stikken! U moet in dit geval direct met uw kat naar de dierenkliniek gaan!

In de laatste jaren wordt bij astma en chronische bronchitis steeds vaker gebruik gemaakt van de zogenaamde "Aerocat" (een inhalator of "puffertje" voor poezen). Deze heeft het voordeel, dat medicijnen zoals prednisolon en bronchiën-verwijdende middelen alleen plaatselijk in de longen werken, en niet het hele lichaam belasten. Ongeveer 90% van de katten accepteren een inhalator. U moet uw poes er echter heel langzaam en met veel geduld aan laten wennen, want stress is voor astmatische katten echt gif!

Astma bij honden

"Echt" astma bij honden (canine astma) komt niet zo vaak voor, maar kan niet helemaal uitgesloten worden.

Twee aspecten zijn belangrijk voor de behandeling van astma:

  • Het bestrijden van de astma.
  • Het versterken van het immuunsysteem. Een te geringe natuurlijke weerstand kan de oorzaak zijn van astma. Als uw huisdier al lange tijd last heeft van astma of de astma is chronisch geworden, dan is het ook nuttig om het immuunsysteem te versterken.


KLANTENREACTIES RESPIRE (scrollen naar beneden)