ANAALKLIER ONTSTEKING

anaalklier-hond

Anaalklierontsteking bij hond, kat, cavia, konijn, fret en overige huisdieren.

Wat zijn anaalklieren en hun functie.

Elke kat en hond heeft twee anaalklieren. Deze anaalklieren, n aan elke kant en iets onder de anus (zie plaatje), hebben via een klein kanaaltje verbinding met de anus. De beide klieren produceren een vloeistof met een bepaalde geur en deze vloeistof wordt middels de genoemde kanaaltjes toegevoegd aan de ontlasting. Door deze geur is uw kat of hond in staat om zijn/haar territorium af te bakenen en met andere dieren te communiceren.

Waarom zoveel problemen met de anaalklieren?

Zoals aangegeven zijn de anaalklieren aanwezig om de ontlasting een speciale geur te geven, zodat het dier daarmee zijn/haar territorium af kan bakenen. Tegenwoordig bestaat de diervoeding voor het grootste gedeelte uit plantaardige bestanddelen, in vroegere tijden bestond de voeding echter grotendeels uit vlees en beenderen. De aanwijzingen worden steeds duidelijker dat, door het hedendaagse gewijzigde voedingspatroon van de katten en honden, de hardheid van hun ontlasting te gering wordt. De anaalklieren worden hierdoor niet meer voldoende leeggeperst. In de overvolle anaalklieren ontstaat daardoor niet alleen een "druk", maar de opgehoopte anaalkliervulling gaat ook als het ware gisten en er gaat bacterie groei plaatsvinden, hierdoor kan uiteindelijk een ontsteking ontstaan.
Honden kunnen zelf niet met hun bek bij de anaalklieren komen en hierdoor gaan ze in de omgeving rond de staart likken en bijten, soms tot bloedens toe. Ook het zogenaamde "sleetje rijden" is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met z'n achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog. Katten kunnen daarentegen wel zelf bij hun anaalklieren komen. We zien in de praktijk de aandoening dan ook vaker optreden bij honden dan bij katten.

Symptomen anaalklierontsteking


ontstoken-anaalklier-hond

Gradaties in de anaalklierontsteking

Het uitdrukken van de anaalklieren.

Een gezonde anaalklier is ongeveer even groot als aan doperwt en is moeilijk onder de huid te voelen. Een overvolle anaalklier is daarentegen goed te voelen onder de huid. Als regel mag dan ook gesteld worden: zodra een anaalklier te voelen is moet deze uitgedrukt worden. Laat dit in eerste instantie uitvoeren door een dierenarts. Indien de anaalklieren zich regelmatig vullen, kunt u overwegen dit zelf te gaan uitvoeren. Laat het e.e.a. wel eerst aan u uitleggen door uw dierenarts en ga niet aan de hand van een plaatje en/of tekst dit zelf proberen. Het komt namelijk voor dat de vloeistof in de anaalklier erg dik is geworden en niet eenvoudig te verwijderen is. Dit kan dan zeer pijnlijk zijn voor uw huisdier.

De behandeling anaalklierontsteking

In de meeste gevallen is het voldoende dat de anaalklieren door uw dierenarts worden leeggedrukt. Het komt echter steeds vaker voor dat na enige tijd (weken) de anaalklieren weer overvol zijn en hierdoor krijgt het een chronisch karakter. De dierenarts zal de anaalklieren steeds weer moeten uitdrukken en ze dan spoelen met antibiotica. Hiervoor moet uw hond eventueel een narcose krijgen. Soms wordt aangeraden de anaalklieren operatief te laten verwijderen.

Specifiek om te voorkomen dat het chronisch wordt en blijft is het inzetten van Anal Enzym in combinatie met Digest Powder aan te raden.

Anal Enzym werkt direct op de anaalklieraandoening en is gelijktijdig zeer effectief tegen een eventuele ontsteking of abcesvorming. De eerste twee dagen kan de abcesvorming sterker worden, dit is een goed teken want hierdoor komt alle pus vrij. De Anal Enzym moet minimaal vier weken achtereen worden gegeven.

Het Digest Powder zorgt voor de verbetering van de spijsvertering en de ontlasting wordt hierdoor harder. De anaalklieren voorzien hierdoor de ontlasting weer continue van anaalkliervloeistof, waardoor de anaalklier niet meer overvol kan worden. Het poeder mag direct door het voedsel heen worden gegeven.

Het beste kan de behandeling met Anal Enzym en de Digest Powder gelijktijdig worden begonnen. Voor een optimaal resultaat is het zinvol het Digest Powder gedurende drie maanden te geven. Indien gewenst mag Digest Powder ook continue worden gegeven. Het is nagenoeg smaakloos en het heeft, k op de lange termijn, geen nadelige bijwerkingen.

Bestel dit artikel Anal Enzym™, 1200 mg tabletten 90 tabletten € 34,50
Bestel dit artikel Digest Powder™, kleine hond/ kat 400 gram (3 maanden) € 30,50
Bestel dit artikel Anal Enzym™, 1200 mg tabletten 180 tabletten € 67,00
Bestel dit artikel Digest Powder™, grote hond 800 gram (3 maanden) € 51,50

= Trade mark (merknaam)

Samenstelling Anal Enzym: Chinese kruidenformule (benaming in Latijn/ Pin Yin): Asari radix/ XI XIN, Buddlejae Flos/ MI MENG HUA, Campsitis flos/ LING XIAO HUA, Cinnamomi Ramulus/ GUI ZHI, Citri sarcodactylis flores/ FO SHOU HUA, Ecliptae Herba/ MO HAN LIAN, Galangae minoris rhizoma/ GAO LIANG JIANG en Nelumbinis Semen/ LIAN ZI.

Samenstelling Digest Powder: Chinese kruidenformule (benaming in Latijn/ Pin Yin): Panacis quinquefolii radix/ XI YANG SHEN, Perillae Folium/ ZI SU YE, Phellodendri Cortex/ HUANG BAI, Pinelliae Rhizoma/ BAN XIA, Platycladi Semen/ BAI ZI REN, Polygoni cuspidati rhizoma/ HU ZHANG en Potentillae Chinensis Herba/ WEI LING CAI.

Dosering Anal Enzym voor: hond, kat en knaagdieren. Geschikt voor dieren van alle leeftijden, ook pups en kittens. Mag gegeven worden aan drachtige en zogende huisdieren.

Dosering hond, kat, fret, geit en hangbuikvarken
Lichaamsgewicht
Frequentie
Hoeveelheid
tot ± 5 kg
2 x daags
1/4 tablet à 1200 mg
tot ± 10 kg
2 x daags
0,5 tablet à 1200 mg
tot ± 20 -25 kg
2 x daags
1 tablet à 1200 mg
tot 30 kg
2 x daags
1,5 tablet à 1200 mg
tot 40 kg
2 x daags
2 tabletten à 1200 mg
tot 50 kg
2 x daags
2,5 tablet à 1200 mg
boven 60 kg
2 x daags
3 tabletten à 1200 mg

De dosering voor een cavia en konijn is relatief hoger dan voor kat of hond. Knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

Dosering cavia, hamster en konijn
2 x daags
1/4 tablet à 1200 mg

Dosering Digest Powder:

kleine hond/ kat elke dag 2 theelepels of 1/2 paplepel
grote hond elke dag 1 paplepel

Resultaat: 2 - 4 maanden, minimaal 2 weken inzetten.

Onderhoudsdosering: Als uw dier weer gezond is, kunt u de dosis verlagen met 50%.

Preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

 Bijsluiter Anal Enzym

 Bijsluiter Digest Powder

 Hoe geef ik een tablet aan mijn huisdier?

1200 mg tablet
 
1200 mg tablet
 


KLANTENREACTIES ANAL ENZYM/ DIGEST POWDER (scrollen naar beneden)

anaalklierontsteking-hond Mail deze pagina    anaalklierontsteking-kat Toevoegen aan je Favorieten    anaalklierontsteking-fret Print deze pagina