LIPOMEN OF VETBULTEN BIJ EEN HOND, KAT OF CAVIA.

Lipomen of vetbulten komen regelmatig voor bij honden van middelbare tot senioren leeftijd, veel minder bij katten of andere huisdieren.

Wat is een lipoom of vetbult.

lipoom-hond

Een lipoom is eigenlijk een onderhuidse zachte bult van vetweefsel. De lipoom ontwikkeld zich vanuit een goedaardige tumor. De vorm en grootte is elke keer anders. Sommige honden hebben een grote lipoom en een andere hond heeft meerdere kleine lipomen en een grootte. Alle varianten zijn mogelijk. Een lipoom zal door de tijd heen altijd blijven groeien. Een goedaardige lipoom zaait niet uit en zal altijd een afgeronde vorm hebben. Ook bestaat een kwaadaardige lipoom, deze komt slechts heel weinig voor. Dan spreekt men over een liposarcoon.

Diagnose of het daadwerkelijk een lipoom is.

Door te voelen kan een eerste diagnose gesteld worden. Als bekend is dat de vetbult traag groeit en vorm van een “ei” heeft en niet pijnlijk is, dan is het meestal een goedaardige lipoom. Is de huid om de lipoom rood en gevoelig is verder onderzoek zeer aan te raden. Hiervoor wordt een biopt genomen van de bult. Middels een dunne naald en spuit (DNAB) wordt weefsel uit de bult gehaald en onder de microscoop beoordeelt.

Moet je een lipoom altijd verwijderen?

Bij een kwaadaardige lipoom dient deze altijd verwijderd te worden.

Wanneer is een operatie niet direct noodzakelijk.

  • groeit de lipoom traag;
  • ligt deze los net onder de huid en als het ware in een “compartiment”, waardoor deze een beetje bewogen kan worden. Geen ingroei van de lipoom in het onderliggende weefsel;
  • uw huisdier ondervind geen hinder van de aanwezigheid van de lipoom.

Omdat er altijd vetcellen achterblijven kunnen lipomen terugkomen. Het beste kan daarom bij dieren op oudere leeftijd continue ondersteuning gegeven worden aan het natuurlijke herstellende vermogen van het onderhuidse vetweefsel.