Een lipoom wordt in de volksmond meestal een vetbult genoemd. Dit is logisch, want een lipoom is een goedaardige tumor van de vetcellen in of onder de huid. Lipomen komen in de praktijk vaak voor. Een lipoom kan zich in principe bij elk dier ontwikkelen, maar wordt vooral gezien bij dieren van middelbare leeftijd en dieren met overgewicht.
Er bestaat ook een kwaadaardige variant, die liposarcoom heet. Gelukkig komt deze variant maar zelden voor.
Op plaatsen waar vetcellen zitten, kunnen lipomen ontstaan. Lipomen bevinden zich echter meestal in of onder de huid, maar kunnen ook in de buikholte ontstaan. Lipomen worden meestal bij toeval ontdekt tijdens het aaien. Lipomen behoren tot de meest voorkomende onderhuidse tumoren. Bij honden komen lipomen vaak voor, bij katten en cavia’s minder vaak.
Een lipoom is een goedaardig gezwel, dat in de meeste gevallen geen pijnklachten veroorzaakt. Toch is het niet zo dat een lipoom geen klachten kan veroorzaken.
Lipomen worden bij honden het meest gezien aan de flanken, in de oksels, op de borst en op de poten. Lipomen groeien meestal gestaag, maar groeien in veel gevallen uit tot grote bulten. Hierdoor kunnen ze praktische problemen veroorzaken, zoals belemmering tijdens het bewegen. Andere klachten zoals warmte of pijn komen eigenlijk niet voor. Daarom ontstaat er vaak pas last als de lipoom een bepaalde grootte bereikt.
De precieze oorzaak is nog steeds niet bekend. Onderzoek geeft tot nu toe aan dat het ontstaan van een lipoom een ouderdomskwaal is. Lipomen ontstaan meestal ook op oudere leeftijd. Belangrijk is om alle de organen te gaan stimuleren. Hierdoor krijgen de organen meer energie, meer vermogen om te functioneren en meer vitaliteit.
Vaak voelt u als eigenaar zelf een bultje bij uw hond. Maak in dit soort gevallen altijd een afspraak met uw dierenarts om het bultje te laten onderzoeken. Op basis van voelen en bekijken kan de dierenarts een vermoedelijke diagnose stellen. In gevallen waar de bult maar traag groeit, mooi afgerond is en niet pijnlijk is wordt een goedaardige vetbult vermoed. Ook wordt de huid om de bult goed bekeken heen. Als hier iets afwijkends wordt gezien, dan zal uw dierenarts nader onderzoek uitvoeren.
Om 100% zeker te zijn of het goedaardig of kwaadaardig is, kan verder onderzoek uitgevoerd worden. Dit gebeurt in twee stappen:
Een lipoom is meestal ongevaarlijk, maar uw huisdier kan er wel ongemak van ondervinden door de plaats en de grootte ervan. Een lipoom kan operatief worden verwijderd. Omdat een lipoom meestal pas op oudere leeftijd ontstaat, moeten de risico’s van een operatie zorgvuldig worden afgewogen.
Omdat er altijd vetcellen achterblijven kunnen lipomen terugkomen. Het beste kan daarom bij dieren op oudere leeftijd continue ondersteuning gegeven worden aan het natuurlijke herstellende vermogen van het onderhuidse vetweefsel.