GESCHEURDE KRUISBAND(KNIE) BIJ HOND, KAT EN CAVIA.


De kruisbanden zijn twee gewrichtsbanden die zich binnen in de knie bevinden.

Deze gewrichtsbanden lopen gekruist ten opzichte van elkaar en worden daarom kruisbanden genoemd. De functie van de kruisbanden is om het bovenbeen en het scheenbeen stabiel bij elkaar te houden. In de meeste gevallen is het de voorste kruisband die voor problemen zorgt. Een gedeeltelijke scheur van de voorste kruisband komt het vaakst voor. Het is voor een dierenarts niet moeilijk om vast te stellen dat de kruisband gescheurd is.

Een scheur in de voorste kruisband ontstaat meestal na een verkeerde beweging. Symptomen zijn acute kreupelheid die met pijn gepaard gaat. Soms steunt de hond dan nog een beetje op zijn poot, maar hij zal zichtbaar proberen de poot te ontlasten. Meestal wordt de poot omhoog gehouden zodat er geen gewicht op rust. De hond heeft moeite met zitten en zal niet gaan liggen op de kreupele poot.

Het scheuren van de kruisband komt voor bij honden van alle gewichten en leeftijden. Bij oudere dieren speelt degeneratie van de kruisband een belangrijke rol.

Als een gedeeltelijke scheur in de kruisband niet of niet tijdig behandeld wordt, leidt dit tot artrose in de knie. Een behandeling is dus erg belangrijk. Op het moment dat uw hond in de ene poot een gescheurde kruisband heeft, dan worden de twee kruisbanden in de andere poot zwaarder belast. In de praktijk wordt dan ook vaak gezien dat honden na 1 tot 2 jaar ook problemen (kunnen) krijgen met de kruisbanden in de andere achterpoot.

Het is belangrijk dat uw hond tenminste 6 weken zoveel mogelijk rust krijgt. Laat uw hond alleen kort uit om zijn behoefte te doen. Dit mag slechts enkele minuten duren en moet altijd aan de riem. Probeer uw hond zoveel in een Bench te houden. Traplopen, wilde spelletjes en lange wandelingen mogen absoluut niet.

Indicaties: gescheurde kruisband, kruisbandlaesie, artrose (botwoekering), pijnlijke knie, kniedysplasie.KLANTENREACTIES BACKMOTION (scrollen naar beneden)

KLANTENREACTIES ANALGOS (scrollen naar beneden)