BRONCHITIS BEHANDELEN BIJ HOND, KAT EN CAVIA


Bronchitis is een ontsteking van de slijmhuid van de bronchiën.

Onderscheid wordt gemaakt tussen een acute en een chronische bronchitis.

Acute bronchitis

Een acute bronchitis wordt vaak veroorzaakt door virussen of bacteriën. Wanneer een dier echter vaak in een omgeving is waar veel gerookt wordt, kan dit ook een bronchitis veroorzaken. Ook chemische dampen of allergische reacties kunnen een acute bronchitis veroorzaken. Meestal hebben de dieren eerst een droge hoest, later hoesten ze slijm of etter op, wat ook uit hun neus kan komen. In zware gevallen kan er zelfs koorts of kortademigheid ontstaan.

Chronische bronchitis

Dierenartsen spreken over een chronische bronchitis wanneer een dier langer dan twee maanden per jaar steeds weer (op-)hoest. Een chronische bronchitis kan uit een niet genezen acute bronchitis ontstaan, daarom is het belangrijk een acute bronchitis niet te verwaarlozen, ook al zijn de symptomen niet zo zwaar.

Mensen met een chronische bronchitis zijn voor 90% (ex-) rokers. Recente studies hebben aangetoond dat huisdieren, die passief meeroken, een zeer veel hogere kans lopen om chronische bronchitis, resp. long-, neus-, of neusbijholtekanker te krijgen. Slechts 15 % van de sigarettenrook worden door de roker geïnhaleerd, de rest wordt in de lucht verbreid. Daarbij worden onze huisdieren aan 4000 giftstoffen blootgesteld, inclusief meer dan 40 kankerverwekkende stoffen en koolmonoxide. Deze slaan niet alleen in de longen neer, maar ook op de vacht en worden op deze manier bij het poetsen door uw huisdier opgenomen...

Aangezien er ook andere oorzaken voor chronische hoest bestaan, zoals b.v. schimmel- of worminfecties en hartziekten, kunt u het beste de oorzaak eerst door uw dierenarts laten onderzoeken.

Symptomen chronische bronchitis

Uw hond of uw kat hoest sinds langere tijd steeds weer en heeft last van taai slijm (dat meestal door uw dier wordt ingeslikt). De hoest ontstaat vaak (of wordt versterkt) door lichamelijke belasting. Uw dier kan kortademig worden en is minder actief.

Bijzonderheden bronchitis

Katten kunnen door diverse infectieziekten, zoals het Feline Immunodeficientie Virus (FIV of kattenaids) of het Feline Leukemie Virus (FeLV) een geringe weerstand hebben. Daardoor kunnen andere infecties ontstaan, waaronder ook een chronische bronchitis. Poezen met niesziekte kunnen eveneens een chronische bronchitis ontwikkelen.

Complicaties bronchitis

Een onbehandelde bronchitis kan tot een longontsteking leiden. Wanneer een bronchitis lang aanhoudt kunnen er andere zware gevolgen optreden, b.v. longemfyseem (beschadiging van de longblaasjes), vergroting van het hart of longfibrose (vorming van bindweefsel in de longen). Bovendien gaan de trilhaartjes in de bronchiën, die ervoor zorgen dat vuiltjes naar buiten worden getransporteerd, kapot.

Twee aspecten zijn belangrijk voor de behandeling van bronchitis:

  • Het bestrijden van de bronchitis.
  • Het versterken van het immuunsysteem. Een te geringe natuurlijke weerstand kan de oorzaak zijn van astma. Als uw huisdier al lange tijd last heeft van bronchitis of de bronchitis is chronisch geworden, dan is het ook nuttig om het immuunsysteem te versterken.

Indicaties:

chronische long aandoeningen, ernstige langdurige longziekten, lost slijm op, bronchiaal astma, chronische astmatische bronchitis en in de herstelfase na ernstige longinfectie.KLANTENREACTIES RESPIRE (scrollen naar beneden)