DIABETES TYPE 2 BIJ UW KAT? SYMPTOMEN, OORZAAK & BEHANDELING.


Suikerziekte (diabetes) type 2 is een hormoon aandoening

We spreken over diabetes type 1 als het insuline hormoon te weinig wordt aangemaakt. Bij type 2 kan het insuline hormoon niet worden verwerkt door het lichaam

Type 2, komt het meeste bij katten voor. Hierbij wordt in het lichaam voldoende insuline aangemaakt, maar is het lichaam onvoldoende in staat het te gebruiken. In tegenstelling tot diabetes type 1 produceert het lichaam wel insuline. Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen wordt opgenomen. Glucose dient als brandstof voor de cellen. Bij type 2 zijn de lichaamscellen zijn alleen minder goed in staat insuline op te nemen, waardoor het glucosegehalte in het bloed veel te hoog kan worden. Type 2 wordt meestal veroorzaakt door overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Diabetes type 2 verloopt gewoonlijk milder dan type 1. De ziekteverschijnselen van type 2 diabetes ontstaan meestal erg geleidelijk. Dat kan zelfs zo geleidelijk gebeuren dat het niet eens opvalt. Of de klachten zijn zo gering dat er niet aan diabetes wordt gedacht. De diabetes kan dan al maanden- of zelfs jarenlang - aanwezig zijn, totdat de klachten zo duidelijk zijn geworden, dat men aan de mogelijkheid van diabetes gaat denken.

Insuline bij suikerziekte
Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Bij het niet goed functioneren van de alvleesklier, wordt te weinig insuline aangemaakt. Bij de reguliere geneeskunde wordt het tekort van insuline dagelijks bij gespoten. De alvleesklier wordt niet behandeld, waardoor de alvleesklier steeds verder kan degenereren en op termijn steeds meer insuline gespoten moet worden. Bij oudere honden en gecastreerde katers komt het meer dan gemiddeld voor. We zien het echter ook bij jonge honden en poezen. Bij bepaalde hondenrassen komt suikerziekte meer dan gemiddeld voor.

Symptomen van suikerziekte type 2 zijn:

  • gewichtstoename
  • veel drinken(dorst)
  • veel plassen
  • moeheid
  • sufheid
  • jeuk
  • afname gezichtsvermogen
  • infecties, zoals blaasontsteking, huidinfecties(steenpuisten) en schimmelinfecties

De diagnose suikerziekte
Type 2 ontstaat erg geleidelijk waardoor meestal bij het waarnemen van de symptomen, niet direct hieraan gedacht wordt. Bloed / urine onderzoek is ook hier de aangewezen methode voor een diagnose.

DE REGULIERE BEHANDELING TYPE 2

Lichaamsbeweging
Bij de behandeling van diabetes type 2 is het belangrijk dat uw dier gaat afvallen. Van belang is om te streven naar een normaal lichaamsgewicht. Het stimuleren van lichaamsbeweging is dan ook een vereiste. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door bewust uw kat achter een speeltje te laten aanrennen. Er zijn ook speeltjes waar U eten in kunt doen. Hierdoor moet uw kat zich gaan inspannen om aan zijn voedsel te komen. Het handhaven van een normaal lichaamsgewicht in deze situatie blijft ook in de toekomst zeer belangrijk. Door de bereikte gewichtsvermindering neemt het uithoudingsvermogen toe, verlaagt het de bloeddruk en verbetert het de werking van hart en spieren. Hetgeen een positieve bijdrage geeft.

Voeding
Speciaal koolhydraat beperkte voeding is zeer belangrijke bij de behandeling van suikerziekte. Dierenartsen hebben meestal meerder merken brokken beschikbaar. Het komt regelmatig voor dat uw kat de brokken het helemaal niet lekker vindt. U kunt uw kat ook gewoon op een complete vers vis/ vlees maaltijd zetten. Hierdoor wordt hetzelfde bereikt. Bijvoorbeeld verse sardientjes/ panharing. De vis compleet geven. De vers vis/ vlees voeding geeft een aanzienlijke bijdrage aan de vermindering van overgewicht, hetgeen de controle van de suikerziekte verder verbetert.

Glucosetabletten
Als het voedingsadvies bij type 2 diabeten onvoldoende resultaat geeft en de bloedglucosewaarden te hoog blijven, worden tabletten voorgeschreven. Allereerst moet men dan proberen een te hoog lichaamsgewicht omlaag te brengen, dit lukt niet altijd. Er zijn meerdere soorten tabletten die het bloedglucosegehalte kunnen verlagen. Ze werken op verschillende manieren, stoffen die werking van insuline bevorderen, stoffen die de lichaamscellen gevoeliger maken voor insuline, stoffen die de opname van glucose in de darm vertragen en daardoor zorgen voor minder stijging van de bloedglucose na een maaltijd. Het nadeel van al deze tabletten is, dat de symptomen bestreden worden en niet de oorzaak. De lichaamsbeweging- en voedingsadviezen blijven bij het gebruik van de tabletten ook altijd van kracht.

Zelfcontrole
Steeds meer katten en honden eigenaren gaan m.b.v. zelfcontrole het glucosegehalte in het bloed bij hun huisdier bepalen. Hiervoor zijn diverse eenvoudige apparaatjes beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek. De apparaatjes zijn origineel gemaakt voor mensen. Maar eigen onderzoek heeft uitgewezen dat bij gebruikt bij dieren de afwijking van de aflezing van het glucose gehalte verwaarloosbaar is. Hierdoor zijn deze apparaatjes uitstekend ook bij dieren te gebruiken.

TNO onderzoek naar effectiviteit van Rehmannia kruiden
In een drie jaar durend onderzoek van dr. Mei Wang en Prof. dr. J. v.d. Greef naar het effect van Chinese kruidenformules bij diabetes type 2 wordt geconcludeerd dat de insuline afhankelijkheid duidelijk afneemt door het inzetten van de Chinese kruidenformule Rehmannia. In dit onderzoek wordt de Rehmannia formule aangeduid met SUB885. TNO gaat op basis van dit resultaat verder onderzoek verrichten om meer inzicht te krijgen in de werkingsmechanismen van de Rehmannia formule. TNO geeft met dit onderzoek ook aan dat de reguliere geneeskunde direct wil ingrijpen bij een ziekte, door bij diabetes bijvoorbeeld met insuline zo snel als mogelijk een complete normalisering in het lichaam gang wil zetten. Het blijkt in de praktijk dat een lichaam deze snelle gehele omschakeling meestal helemaal niet aankan. Men geeft ook aan dat het met de Chinese kruiden geneeskunde veel geleidelijker gaat, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Het zelfgenezende vermogen wordt door een behandeling met insuline niet gestimuleerd. De site www.figondmd.nl geeft het complete rapport weer.KLANTENREACTIES REHMANNIA TYPE 2 (scrollen naar beneden)