FIP IS EEN BESMETTELIJKE BUIKVLIESONTSTEKING(VIRUS)

FIP is een aandoening die wordt veroorzaakt door het Feline Coronavirus, alleen katten worden getroffen door deze ziekte. FIP is alleen besmettelijk voor katten, het is niet besmettelijk voor andere diersoorten en mensen. We zien dat FIP vooral ontstaat bij katten met een geringere natuurlijke weerstand, maar het komt ook steeds vaker voor bij jonge katten.

FIP veroorzaakt in de beginfase klachten die niet zo ernstig lijken, zoals lichte diarree. Als FIP echter chronisch wordt, ontstaat er vochtophoping in de borst- of buikholte. Hierdoor ontstaan ademhalingsproblemen en benauwdheid. Andere symptomen zijn lusteloosheid, koorts, gewichtsverlies, opgezette buik, geelzucht, diarree en gewichtsverlies.

Bij ernstige FIP kan het neurologische systeem worden aangetast. Het bewegingsmechanisme wordt verzwakt, waardoor opstaan en lopen lastiger wordt. Een kat kan zelfs verlamd raken.

Het vaststellen van FIP is lastig. De dierenarts kan het buikvocht onderzoeken. Heeft dit een verhoogd concentraat aan eiwitten en is het wat geel en slijmerig, dan wijst dit sterk in de richting van FIP.

Behandeling FIP bij uw kat

Om uw kat te laten genezen van FIP moet de behandeling bestaan uit twee aspecten:

  1. Bestrijden van het virus.
  2. Versterken immuunsysteem.

Katten die FIP hebben gehad, zullen dit virus levenslang bij zich dragen. Op het moment dat de natuurlijke weerstand vermindert, kan FIP weer opvlammen bij uw kat. Om dit te voorkomen moet het afweersysteem continue versterkt worden. Dit gaat langzaam. Daarom is het verstandig om katten langdurig (3 - 6 maanden, zo leert onze ervaring) het immuunsysteem te ondersteunen. Hierdoor wordt de kans dat FIP terugkomt, geminimaliseerd.