ACHTERGROND LEISHMANIA BIJ HOND EN KAT

Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet.

Leishmania komt het meest voor bij honden, maar ook bij andere dieren wordt het waargenomen. Uw dier wordt in dit geval besmet door de zandvlieg, die de ziekte bij zich draagt. De zandvlieg komt rond de Middellandse Zee en rond de evenaar voor. In Noord Europa komt de zandvlieg (nog) niet vaak voor, maar werd ook al in bepaalde gebieden van Duitsland gezien. De zandvlieg is actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Overdag rusten zandvliegen. Honden en overige dieren kunnen elkaar niet besmetten, dit is alleen mogelijk als er rechtstreeks bloed van het ene dier in een open wond komt van een ander dier. Denk hierbij aan een aids besmetting. Vlooien en teken kunnen de ziekte niet overbrengen.

Wat is Leishmania bij de hond en kat?

De Schotse arts, William Leishman, ontdekte dat Leishmania wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet (er bestaan veel soorten, voor de hond is de Leishmania infantum van belang). Deze gebruikt de zandvlieg als gastheer. Wanneer uw hond dan door de zandvlieg gestoken wordt, raakt hij besmet. De parasiet vermeerdert zich in de witte bloedcellen van uw hond en komt via het bloed in de organen (nieren, lever, milt, beenmerg). Hierdoor wordt uw hond ziek. Soms heel snel, maar het kan ook maanden tot jaren duren (de incubatietijd is van vier weken tot zeven jaar!). Ook zijn er honden die wel besmet zijn, maar nooit ziek worden. In een dergelijke situatie is de parasiet ingekapseld door het lichaam. De hond heeft dan meestal wel een grote natuurlijke weerstand. Indien door welke oorzaak dan ook, de natuurlijke weerstand gaat afnemen, kan de parasiet als het ware "wakker" worden en alsnog in alle hevigheid gaan toeslaan.

leishmania infantum

Symptomen van Leishmania bij de hond en kat

De symptomen kunnen per situatie verschillen. Het is altijd raadzaam bij twijfel te gaan testen. Als uw hond door een zandvlieg geprikt is, dan ontstaan er meestal zweertjes of rode bultjes. Deze blijven meestal enige tijd zichtbaar, in ieder geval veel langer dan een gewone muggenbeet. Meestal prikt de zandvlieg in de oorschelp of de buikwand en heel soms in de neus. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 25% van de geïnfecteerde dieren ook daadwerkelijk ziek worden.

Welke symptomen kunnen we zelf in de gaten houden:

  • Gewichtsverlies. Dit kan natuurlijk ook op een andere aandoening wijzen
  • Weinig energie hebben. Snel vermoeid zijn
  • Zonder aantoonbare reden problemen met gangwerk of beweging krijgen
  • Verhoging, bij een hond/kat is dit hoger dan 39°C
  • Huidaandoeningen, zoals een schilferige huid of kaalheid rond de ogen en oren
  • Diarree klachten die maar niet willen overgaan
  • Oogontsteking die maar niet overgaat, met roze ooglidranden.
middenlandse-zee

Als u denkt symptomen te herkennen, laat uw dierenarts dan op Leishmania testen. Als het in een vroeg stadium ontdekt wordt dan is de kans het grootste om uw hond goed te behandelen, waardoor de parasiet als het ware weer in gekapseld wordt. Een hond die eenmaal besmet is, zal de rest van zijn leven besmet blijven. Als uw hond niet behandeld wordt, is Leishmania als het ware een sluipmoordenaar met alle gevolgen van dien.

Als de Leishmania besmetting doorzet, dan kan dat leiden tot:

  • Bloedarmoede
  • Leverfalen
  • Nierfalen.

Diagnose Leishmania bij de hond en kat

Er bestaan verschillende bloedtesten, maar geen één die 100% zekerheid geeft. Bij honden die al symptomen ontwikkeld hebben, is een test in de meeste gevallen positief. Wanneer de hond nog geen symptomen heeft (maar de ziekte dus wel bij zich draagt!) kan een bloedtest in 50% van de gevallen negatief uitvallen. Het kan echter ook gebeuren, dat de test positief uitvalt, maar uw hond nooit symptomen zal ontwikkelen. Daarom wordt het bloedonderzoek vaak na enige tijd herhaald. Zekerheid geeft een beenmerg- of lymfklierpunctie. Overleg samen met uw dierenarts welke test het beste bij uw hond past. Als uw hond besmet is, wees dan voorzichtig om antibiotica en/of een narcose in te gaan zetten. Hierdoor wordt namelijk de natuurlijke weerstand sterk verminderd en kan de ziekte juist “gestimuleerd” worden.KLANTENREACTIES BAI FEN (scrollen naar beneden)

KLANTENREACTIES IMMUNITY COMPLEX (scrollen naar beneden)