INFO ALLERGIE ALGEMEEN.

Een allergie verdwijnt niet uit zichzelf en daarom is een behandeling absoluut noodzakelijk.

Allergie betekent overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen in de omgeving, deze stoffen kunnen van buiten het lichaam binnenkomen door de huid, maagdarmstelsel en de longen.

Deze overgevoeligheid voor een stof bouwt zich in verloop van tijd op, daardoor is het goed mogelijk dat uw huisdier reeds jaren achtereen met deze stoffen in contact is geweest, voordat de een allergische reactie ontstaat. Anderzijds kan een contact van enkele weken ook al voldoende zijn. Van de andere kant kan ook een (zeer) kort contact voldoende zijn om een allergie te ontwikkelen.

Een goed functionerend afweersysteem reageert niet op deze stoffen, omdat deze geen schade aan het lichaam toebrengen. Een verstoord/verzwakt afweersysteem reageert sterk op deze relatief onschuldige stoffen, dit noemen we dan een "allergische reactie".

De meest voorkomende aandoeningen t.g.v. een allergische reactie zijn:

  • huidproblemen (vaak met jeuk)
  • luchtwegproblemen

Is uw huisdier eenmaal gevoelig voor een bepaalde stof, dan zijn slechts kleine hoeveelheden van de stof nodig om een allergische reactie te laten optreden.

Veel voorkomende stoffen die bij een niet goed functionerend afweersysteem een allergische reactie kunnen veroorzaken zijn:

melk kunstmest planten gras- en boompollen
kip schaaldieren sojaboon plotselinge kou
noten huisstofmijt bloemen huidschilfers dieren
maïs antibiotica pinda's huishoudproducten
eieren paardenvlees chocola vlooien(beet)
tarwe RVS voerbak weekmaker huidschilfers mensen

Allergie is geen geslacht- of rasgebonden aandoening. De eerste verschijnselen lijken vooral op jonge leeftijd voor te komen. De in de literatuur voorkomende studies wijzen op een mogelijke onjuiste ontwikkeling tijdens de jeugd van het afweersysteem. Bij de mens en hond is een duidelijk genetische component aanwezig, bij de kat en cavia is hierover nog te weinig bekend.